Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Δυστυχως ουτε … Ιρλανδία δεν μπορουμε να γινουμε

    Ήδη από σήμερα ο βασικός μισθός είναι περί τα 586 ευρώ , περίπου όσο και στην Πορτογαλία . Αντίθετα στην τρίτη χώρα του μνημονίου στην Ιρλανδία  ο κατώτατος μισθός βρίσκεται όμως  πάνω από 1400  ευρώ !!!

 Γιατί; Γιατί εκεί τολμούν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα . Δίνουν έμφαση στις επενδύσεις , προσφέρουν σταθερότητα στην εργασία , πολύ χαμηλή  φορολογία  στις επιχειρήσεις . Έτσι  παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης του συστήματος τους , εξακολουθούν και έχουν υψηλούς μισθούς και πολύ χαμηλότερη ανεργία  από ότι οι άλλες χώρες   του νότου .

     Το ερώτημα  είναι ,  αφού και εμείς  έχουμε στόχο καλύτερους  μισθούς  και χαμηλότερη  ανεργία γιατί δεν κάνουμε  τα ίδια;

  Γιατί απλά δεν έχουμε ένα  κράτος  να στηρίξει  την επιχειρηματικότητα ,να πατάξει  τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά , να  ανοίξει  τα κλειστά επαγγέλματα , να  απελευθερώσει την οικονομία μας να  μειώσει δραστικά τους φόρους στις επιχειρήσεις . Εάν το τελευταίο συμβεί   θα ξεσηκωθεί η αριστερή  αντιπολίτευση  και οι διαφορές παραφυάδες της , θα καταγγείλει  εκχώρηση των πάντων  στο κέρδος και την πλουτοκρατία και θα …τραβήξει το δρόμο των απεργιών.

   Με αυτά τα δεδομένα , όμως,  δεν θα μείνουν στη χώρα ούτε οι επιχειρήσεις  που υπήρχαν .Ήδη πολλές για να διευκολυνθούν πιστωτικά αλλά και φορολογικά μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος .

  Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε πως θα διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα  , εμείς απλά  καταλήξαμε   για άλλη μια φορά το πιο εύκολο . Κόψαμε τους μισθούς , που από μόνο του  δεν αυξάνει την  ανταγωνιστικότητα  ούτε φέρνει επενδύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου