Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στο τούνελ χωρίς φως

    
 Δυστυχώς πτωχεύσαμε  όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά  και αυτό απέδειξε η ατελέσφορη …διαπραγμάτευση των τριών πολιτικών αρχηγών  με την τρόικα   , μέσω του κ Παπαδήμου .Η  σημερινή ηγεσία του τόπου δεν μπόρεσε να  αντιτάξει  στην εκβιαστική  πολιτική της τρόικας  ένα δικό της  σχέδιο ανάταξης της  ελληνικής οικονομίας , της ελληνικής κοινωνίας  , ένα σχέδιο πειστικό , πέρα από τις απαιτήσεις  των δανειστών μας . Αντίθετα  επί μια εβδομάδα  συζητούσε   βλέποντας τα προβλήματα της  Ελλάδας   μέσα από τις κάλπες των προσεχών εκλογών .

  Πρέπει όλοι να διερωτηθούμε  κάποια στιγμή , γιατί πάντα περιμένουμε με εξευτελιστικό τρόπο την τρόικα  να έρθει  στην Αθήνα  και να θέσει τις απαιτήσεις της  και μόνοι μας δεν κινούμαστε  να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη ; Γιατί η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν έχει προτείνει δικό της σχέδιο  με ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα  για  :

     

 - Σοβαρό  δημοσιονομικό νοικοκύρεμα , που δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές , αλλά περιορισμό της σπατάλης που ακόμα είναι υπαρκτή;

 -Αλλαγές  εκ βάθρων στη δημόσια διοίκηση , με κάθετες παρεμβάσεις   σε τομείς που είναι άχρηστοι και ατελέσφοροι  σήμερα;

   -Νέα   ανάπτυξη όπου κατά προτεραιότητα θα στηρίξει συγκεκριμένους τομείς  που έχουν υποδειχτεί ;

  

          ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

   Η απάντηση  νομίζω πια πως είναι αυτονόητη . Γιατί δεν μπορεί , δεν έγινε  κάτι τέτοιο , στο παρελθόν , ούτε στα δυο  χρόνια της μεγάλης κρίσης  ούτε  τούτη  τη  «μεγάλη εβδομάδα» των διαπραγματεύσεων.



    Γι αυτό πιστεύω ότι το βαθύτερο πρόβλημα μας είναι , πρωτίστως  το πολιτικό . Οι πολιτικοί μας ηγέτες  δεν κατόρθωσαν  να ξεπεράσουν τους εαυτούς των , να δουν   από άλλες πλευρές το ελληνικό πρόβλημα ,να τολμήσουν  νέες πολιτικές προτάσεις , να δουν πέραν από το εφήμερο πολιτικό κόστος .

  Δεν είναι τυχαίο ότι  μετά την κατάρρευση στο εσωτερικό η  εικόνα του πολιτικού συστήματος μας και των πολιτικών μας ,   έχει καταρρεύσει  και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης  δεν βρίσκουν ένα καλό λόγο να γράψουν η να πουν  για τους πολιτικούς αρχηγούς  που επί μια εβδομάδα  διαφωνούσαν    πάνω στις προτάσεις της τρόικας για να αποδεχτούν  τελικά  τις χειρότερες  εκδοχές των.



       ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ  



   Γιατί πραγματικά  ποιο ήταν το όφελος της διαπραγμάτευσης ;

 Οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ,μειώθηκαν πέραν  της αρχικής πρόβλεψης , η μείωση των συντάξεων παραμένει στο τραπέζι  ενώ  ο 13ος και ο 14ος μισθός θα συζητηθεί ξανά μετά τον Ιούνιο   του 2012 , δηλαδή μετά τις εκλογές ;

 

  Το χειρότερο όλων είναι πως ούτε και με αυτά τα μέτρα  φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ , ούτε κανείς πολιτικός αρχηγός μπορεί να μας πει ότι είναι τα τελευταία  , ούτε μπορεί να μας βεβαιώσει ότι θα αποφύγουμε την  ανεξέλεγκτη χρεοκοπία .

  Οι τελευταίες συσκέψεις   στο Μέγαρο Μαξίμου απέδειξαν  την  αδυναμία του Λουκά Παπαδήμου να φέρει  με τόλμη και αποφασιστικότητα σε πέρας το έργο που του ανέθεσαν τρία κόμματα τον  Νοέμβριο , να επιβάλλει τις απόψεις του και να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός . Παράλληλα όμως κατέδειξαν  και την έλλειψη ικανότητας των τριών αρχηγών  να διαπραγματευτούν στη βάση ενός κοινού σχεδίου.

  Αναλώθηκαν  περισσότερο  σ ένα αγώνα πολιτικής επικοινωνίας  , ο  μεν ένας για τη σωτηρία των κύριων συντάξεων , ο δε άλλος  για τη διάσωση των επικουρικών .    Προσπάθησαν να χειριστούν επικοινωνιακά το πιο σκληρό πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί στην Ελλάδα  για να αποφυγουν το πολιτικό κόστος εν όψει των εκλογών.  



     Αυτούς τους μήνες   , τα τρία κόμματα έχασαν χρόνο . Θα έπρεπε από νωρίς  να καθίσουν σ ένα τραπέζι και να βρουν   από πού θα κόψουν    δαπάνες για να μην επηρεαστούν οι συντάξεις.

 Θα έπρεπε , οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ,  να είχαν «σαρώσει» τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  για να συζητήσουν με τους πολιτικούς  ,των «αδελφών» κομμάτων στην ΕΕ , να τους μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της Ελλάδος , να τους ενημερώσουν για τις θυσίες του ελληνικού λαού   να τους πλησιάσουν , να τους γνωρίσουν καλύτερα .  Αντ αυτού ο μεν ένας  έφτασε μέχρι την Κόστα Ρίκα  , ο δε άλλος  προτίμησε να παει στο Ισραήλ και να δει τον Πούτιν στη Μόσχα .



   ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

   Το πρόβλημα μας φτάνει πια σε αδιέξοδο .

    -Οικονομικό γιατί με τα νέα μέτρα η Ελλάδα  μπαίνει σε μεγαλυτερη  περίοδο ύφεσης  και δύσκολα  θα πιάσει το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος .  Σε μια τέτοια περίπτωση  ανοίγει ο δρόμος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας , αφού άλλη βοήθεια δεν υπάρχει .

   - Πολιτικό γιατί  και οι εκλογές πέραν του ότι θα αποτελέσουν μια εκτονωτική διαδικασία  για τον ελληνικό λαό  , όπως φαίνεται δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη λύση .Τα ίδια κόμματα και τα ίδια πρόσωπα  λίγο πολύ θα βρεθούν επάνω  σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

     Και όπως «συνεργάστηκαν»  σ αυτή την κυβέρνηση   θα «συνεργαστούν» και στην  επόμενη  σ  ένα πιθανό σχήμα Σαμαράς πρωθυπουργός , Βενιζέλος αντιπρόεδρος . Εάν και εφόσον  το ΠΑΣΟΚ  θα βρίσκεται στη θέση  του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου